logo

למה טאקוונדו

למה כדאי להתאמן בטאקוונדו?

טאקוונדו היא אומנות לחימה קוריאנית וענף ספורט אולימפי.

חוג טאקוונדו מיועד לילדים/ות מגיל 3 ועד גיל 120.

בארה"ב ישנה אישה בת 100 המתאמנת ב- טאקוונדו, היא התחילה בגיל 88.

כל אחד המתאמן ב-טאקוונדו או כל אמנות לחימה אחרת, מרוויח משהו, אחד רוצה להיות אלוף, השני ספורטאי טוב, השלישי חגורה שחורה הרביעי בעל קשיי ריכוז, החמישי מגיע לחוג בגלל מגבלות מוטוריות השישי בגלל עודף משקל, השביעי בגלל חוסר בטחון', השמיני בגלל הגנה עצמית ועוד.

לא כל מדריך או מאמן ער למגבלות הספורטאי/ת עקב חוסר ניסיון או חוסר הבנה של המדריך. יש להקפיד שהמדריך או המאמן יהא מוסמך מטעם מכון וינגייט (לפי חוק הספורט), והוא נמצא במסגרת ארגון כלשהו ולא עצמאי בשטח. יש לבדוק באם הוא בארגון בינלאומי מוכר ולא ארגון שהוא המציא. 

לא פעם מגיע ספורטאי טאקוונדו עם תעודה של המועדון ולא תעודה בינלאומית ( קוקיוון ). אותם ספורטאים חושבים שיש להם תעודת טאקוונדו בינלאומית, לבסוף מסתבר להם שהם לא חגורות שחורות.

יש לשבת לפחות שיעור אחד או לבקש הסבר מהמדריך/מאמן הסבר על החוג, תוכניות לעתיד, ולאן ניתן לשאוף.

יש לזכור שהאימון משפר את המערכת החיסונית. כמו כן הוא גורם למשמעת עצמית כאשר הספורטאי/ת יודע שיש לו אימון, הוא עושה הכל בכדי לא לפספס אותו. כמו כן הספורטאי מגיע עם בגד לאימון, ספורטאי טאקוונדו בוגרים עם מגינים, דבר זה מחנך את הספורטאים הצעירים לסדר, מחויבות ומשמעת מגיל קטן.

ילדים/קדטים:

יש לזכור שהעבודה עם ילדים בגיל 3- 6 שונה מעבודה עם נוער או בוגרים.

בגילאי 3- 6 אנו עובדים על נשימה נכונה, ריכוז, משמעת,איפוק, סובלנות, קואורדינציה, שווי משקל, מהירות, זריזות, תגובה רפלקסיבית, ראיה מרחבית, חיזוק שרירים (בטן, ידיים, כתפיים, גב ), גמישות, כושר גופני, יציבה, תיאום עצבי שרירי, חינוך לספורט, תזונה, חיזוק חגורת כתפיים.ובעיקר שיהיה לילדים כיף.

חלק גדול מאימון הטאקוונדו נעשה תוך כדי משחק, ובכך אנו נותנים לילד חשק להמשיך ולהתאמן.

 

בגילאי  6- 9 אנו עובדים על כל המרכיבים שעבדנו עם הספורטאים/יות בגילאים הקטנים. יש חשיבות גדולה לחיזוקים הפיזיים.

בגיל זה אנו מתחילים עם עבודה במרחב ולימוד בסיסי בקרבות טכניים ותחרותיים.

ספורטאי/ות טאקוונדו מתחילים להיחשף לתחרויות, כאשר אנו המאמנים במועדון, איננו מעודדים את הספורטאים הטובים בלבד אלא את כל הספורטאים, כאשר אנו מבהירים להם שהתחרות שלהם היא נגד עצמם בלבד.

ספורטאים/יות טאקוונדו מתקדמים/ות יוצאים לאליפויות מקומיות וארציות.

הוכח שהספורט משפר את הציונים בלימודים.

בגיל זה אנו מדריכים לגבי תזונה נכונה וטובה יותר. אנו מעודדים ילדים לאכול יותר מוצרי חלב,פירות וירקות .

אנו מחנכים את הספורטאי/ת " שהניצחון הוא לא הכל". כמו כן אנו מחנכים " שהניצחון אינו מעיד על הצלחה,והפסד אינו כשלון ". וכמו כן אנו מסבירים לספורטאים/ות  שיש ללמוד מטעויות שביצעו ,או שנעשו ע"י אחרים.

ספורטאי וספורטאיות ה-טאקוונדו נחשפים יותר לנושא הגנה עצמית, כאשר מובהר להם, מתי מותר להרביץ ומתי אסור. ומה אומר החוק לגבי הגנה עצמית. ניתנים דגשים בנושאים של הימנעות מקטטה או איך להימנע מסיכונים.

כמו באימון לגילאי 3-6 , גם כאן חלק מהאימון אנו עושים תוך כדי משחק, ובכך אנו נותנים לילד חשק להמשיך ולהתאמן. יש לזכור "ילד אינו מבוגר קטן" .ילד קודם כל בא ליהנות ורק אח"כ להתאמן. לפעמים יש לחץ גדול מצד ההורים, דבר שגורם לספורטאי/ת לפרוש.

 

בגילאי 10-13 אנו מתחילים לחזק יותר את הגוף. בגיל זה מתחילים להתבצע שינויים

במבנה הגוף והעצמות עקב הגדילה(סיבות הורמונאליות ). בגיל זה המפרקים חלשים יותר ויש בעיה של חולשה וכאבים. אימון נכון בנוסף לתזונה נכונה מקטינים את כאבי הגדילה.

בגיל זה ספורטאים/יות ה- טאקוונדו נחשפים יותר לתחרויות מקומיות, ארציות ובינלאומיות.

בשנת 2005 התקיימה לראשונה אליפות אירופה ב-טאקוונדו לקדטים/יות (ילידי 1991-1993).

 

בפרויקט של ההתאחדות הישראלית ל-טאקוונדו עם היחידה לטיפוח ספורטאים מצטיינים בהתאחדות הספורט לבתי ספר ,ובשיתוף היחידה לספורט הישגי במכון וינגייט, יש כיום סגל של 30 ספורטאים/יות בגיל קדטים 12-14 ,המתאמנים כל שבוע, ואחת לחודש יוצאים למחנה אימונים מרוכז בשישי שבת. סגל זה מתוכנן לצאת למחנות אימונים ותחרויות בחו"ל, במימון ההתאחדות הישראלית ל- טאקוונדו, היחידה לטיפוח ספורטאים מצטיינים בהתאחדות הספורט לבתי ספר ,והיחידה לספורט הישגי. המטרה היא להכין את הסגל הזה לאולימפיאדות. זוהי החלטה נבונה ונכונה ,ומחשבה לטווח רחוק.

 

בגיל זה התנועתיות טובה יותר, הספורטאים/יות מסוגלים לבצע תנועות טובות ומהירות יותר עם הבנה טובה יותר של הטכניקה והשלכה לקרב תחרותי. לשלב זה אנו קוראים שלב ההתמחות הייחודית הראשונית. יש בו תחילת פיתוח תהליך להישגיות, פיתוח יכולת עמידה בעומס, תוך שמירה על בריאות גופנית, פיתוח יכולת קואורדינטיבית, יש גם חיזוק פסיכולוגי והכנה נפשית.

בוגרים:

בגילאי 18-30 – יש להפריד את האימון בגיל זה לספורטאי הישג , העוסקים ב- טאקוונדו במשך שנים רבות, ובין ספורטאי טאקוונדו חדשים המגיעים להתאמן.

ספורטאי/ות הישג: ספורטאי/ות ההישג נמצאים כבר בשלב שהטכניקה שלהם טובה, הכוח המתפרץ שלהם טוב,הכושר הגופני במצב טוב (תלוי אם הם בתקופה תחרותית או בתקופת ההכנה הכללית ), הטקטיקה במצב מצוין. למעשה בגילאים אלו השינויים בטכניקה לא גדולים , אלא שאנו עובדים על שיפורים (מהירות , תגובה , לחץ ,מנטאלי, כושר גופני כללי, כושר גופני ספציפי, ). גיל זה מאוד משמעותי , אין שינויים גדולים במבנה הגוף או בצמיחה, ועוברים לקטגוריית בוגרים/ות , שזו קטגוריה קשה יותר. גיל זה מהוה בעיה, עקב הגיוס לצה"ל לספורטאי/יות הישג ,  שאינם ספורטאים מצטיינים , מכיוון שהם לא מתאמנים בצורה סדירה במשך שנתיים-שלוש שנים ,ולמעשה חלקם הגדול פורש מאימון תחרותי. לעומתם ספורטאי ה- טאקוונדו המצטיינים נוסעים למספר רב של תחרויות בינלאומיות , והבולטים מביניהם יוצאים לאליפויות גדולות כמו אליפות אירופה, אליפות עולם ,  גביע העולם, אולימפיאדה.

נוער:

בגילאי 14-18

בגיל זה כמו בעבודה בגילאי 10-13 ,ישנה חשיבות מרובה  לעבודה על חיזוקים,עקב השינויים במבנה הגוף והעצמות עקב הגדילה.

ישנו דגש של הבנייה האישית, והמטרה העיקרית להגיע להישג רצוי.

בשלב זה אנו נשענים על היסוד הבסיסי רחב ההיקף שנרכש בתקופת האימונים היסודיים

בגילאי 6-9 , ובתקופת אימוני הבנייה בגילאי 10- 13 . עתה אנו שואפים לבנות יכולת הישגית ראשונית, יכולת גופנית טכנית ספורטיבית,יכולת טקטית ספורטיבית , ופיתוח יכולת אינטלקטואלית. לדוגמה על ספורטאי/ית  בטאקוונדו להתאמן רבות בכדי להגיע ליכולת מעולה בכוח מתפרץ, שלו הוא נזקק בזמן בעיטה. כמו כן יש להמשיך ולהתאמן בכושר גופני כללי, על מנת להגיע לרמת כשירות טכנית גבוהה, המקנים לספורטאי/ית יציבות בתנועה. בשלב זה אנו עובדים על תנועות חדשות ומתוחכמות, האופייניות לענף הטאקוונדו. במקביל לאימוני הכושר והאימונים הספיציפים ישנה עבודה גם על המרכיב הנפשי. בגיל זה ספורטאים נחשפים לאליפויות בינלאומיות כמו אליפות אירופה לנוער,

אליפות עולם לנוער.

התזונה בגיל זה מאוד חשובה עקב שינויים בגדילה, למעשה הספורטאים נדרשים לשמור על משקל , מכיוון שהתחרויות הם לפי משקל. ספורטאים/יות הנמצאים בנבחרת ישראל נמצאים במעקב תזונתי.

כמו כן חלק מהספורטאים/יות בנבחרת נמצאים במעקב פסיכולוגי של מכון וינגייט.

לחיזוק הפסיכולוגי ולהכנה הנפשית יש מרכיב חשוב. בגיל זה מאוד חשוב התמיכה המשפחתית ותמיכת הספורטאים והמאמנים במועדון.

ספורטאים חדשים או לא תחרותיים בגילאי 18-75:

בגיל זה אנו עובדים על חיזוק שרירים כללי , סיבולת לב ריאה , קואורדינציה, כושר גופני ( מהירות , כוח, תגובה, גמישות , זריזות , סיבולת , בריאות ) מודעות עצמית , הגנה עצמית, בטחון עצמי ועוד. לא פעם אני נתקל בשאלות של אנשים שהשתחררו מהצבא , תגיד אני לא זקן בשביל להתחיל להתאמן?

אני חוזר לתחילת הכתבה שהכנתי, אין גיל שניתן להתחיל או להפסיק , אלא אם יש בעיה רפואית. להיפך לקראת גילאי 30 ישנה ירידה במסת השריר בחוזק העצמות , ובעמידה של הגוף למחלות . למעשה ישנה ירידה חדה בכושר הגופני, אנשים לא פעילים נוטים להשמין, לפתח מחלות ולסבול מחולאים שונים.

ממחקרים שנעשו האימון משפר את החוסן הגופני,  מחזק את הלב, את זרימת הדם ,את השרירים הרפויים ,את המודעות והביטחון העצמי. אנשים מודעים יותר לגופם , לתזונה נכונה ונבונה , ישנה ירידה במשקל, ישנה הפחתה של מסת השומן,וישנה עליה  במסת השריר כתוצאה מאימון כוח וסיבולת שביצענו, וגם מקצב חילוף חומרים מתגבר.

אנו נושמים נכון  יותר ובכך מקטינים את בעיות לחץ הדם. הנשימה מתחילה להיות יותר עמוקה (מהבטן ) , ולא נשימות שטחיות. הדופק משתפר ומתחיל להיות יותר איטי

 במקרה של סתימת העורק המוביל דם ללב, אצל אנשים שאינם ספורטאים , נוצר לאדם שאינו ספורטאי התקף לב.

 אצל הספורטאים נוצרים למעשה נימים חדשים-מעקפים, (קולוטראלים ) המובילים דם ללב. נימים אלו מספקים חלק גדול מהדם אל הלב, כך ובמקרה ויש סתימה בעורק המוביל דם אל הלב, הנימים החדשים מספקים חלק גדול מהדם. כך שבמידה ונוצר התקף לב אצל ספורטאי, דבר זה עשוי להפחית את עוצמת ההתקף.

 

בסקירה הזו שערכתי, נתתי דגש לספורטאי ההישג. אולם כפי שציינתי בתחילת המאמר לא כל הספורטאים/יות יכולים או רוצים להגיע למסלול התחרותי. ספורטאים/יות אלו עובדים במסגרת החוג על פיתוח כל מרכיבי הכושר הגופני, נשימה נכונה, יציבות,

תגובה רפלקסיבית, ראיה מרחבית,קואורדינציה , מודעות עצמית, בריאות טובה יותר , ביטחון עצמי והגנה עצמית.

 

לדעתי חובה על כל נערה או אישה ללמוד הגנה עצמית. לצערנו בכל גיל זה יכול לקרות , ומוטב שתהיה לאותה מותקפת כלים להתמודד עם אותו איום. ספורטאית שלי הותקפה לפני הרבה שנים במדרחוב בירושלים ע"י מחבל. היא ניצלה בזכות טכניקה שלמדה בחוג.

 

יש לזכור שכל אחד מאיתנו ולא משנה באיזה גיל, חייב לפרק מתחים ואת האנרגיה השלילית . אימון טאקוונדו עוזר לנו לפרק את האנרגיה השלילית, והופך אותה לאנרגיה חיובית.

לא כל ספורטאי חייב להיות אלוף. אולם כל ספורטאי יכול להיות בעל חגורה שחורה ומדריך . גם אם ספורטאי/ית מסוים לא הולך לכיוון התחרותי או לכיוון ההדרכה, אותו ספורטאי/ית רוכש כלים טובים ומיומנים להתמודדות בחיים היומיומיים. הרבה דלתות נפתחות בפני אותם ספורטאים/ות  או מתאמנים/ות .

גם מבחינה רפואית הספורטאים/ות נחשפים פחות למחלות, התזונה יותר טובה , אורח החיים טוב יותר, יותר רגועים ובכך אנו מקבלים חברה טובה ובריאה יותר.

Share by: